09. February 2018 - 10:30 till 13:00
Share it on:

Samiska idag och igår – ett minisymposium om grammatik och språk | Storsjöteatern OSD | Friday, 09. February 2018

Hur ser vi på grammatik? Hur lärs grammatik ut i skolan? Och hur var det med alla de där sakerna man inte behöver säga på samiska? Språk förändras hela tiden, även sydsamiskan. Behöver vi vara rädda för det? Varför ser forskningen om samiska ut som den gör, och varför behövs det mer forskning? Tre unga språkvetare bjuder in till samtal om samiskan: David Kroik (Umeå universitet), Richard Kowalik (Stockholms universitet), Olle Kejonen (Uppsala universitet).

David Kroik har lärt sig sydsamiska i vuxen ålder och intresserar sig för metoder som kan hjälpa fler att göra samma resa, både barn och vuxna. Han är doktorand och adjunkt vid Umeå Universitet och forskar och undervisar i språkdidaktik. 2016 han avlade han licentiatexamen i språkvetenskap.

Olle Kejonen kommer från Kiruna och är doktorand i finsk-ugriska språk vid Uppsala universitet. Hans avhandlingsprojekt är att skriva en grammatik baserad på jukkasjärvidialekten av nordsamiska. Han har tidigare arbetat på Sameradion och han har även gett ut en lulesamisk verbhandbok.

Richard Kowalik är doktorand i allmän språkvetenskap vid Stockholms universitet. Han är ursprungligen från Tyskland och började intressera sig för samiska språk 2009.
Som avhandlingsprojekt skriver han en grammatik för sydsamiska, baserad på nutida inspelningar med modersmålstalare.