27. January 2018 - 19:00 till 20:30
Share it on:

Măscăriciul după A.P. Cehov, regia Horaţiu Mălăele | Teatrul Bulandra Sala Toma Caragiu | Saturday, 27. January 2018

În zilele de 14, 15 și 16 decembrie, declarate oficial zile de doliu național, în programul Teatrului Bulandra au intervenit următoarele modificări:
Spectacolul MĂSCĂRICIUL din 15 decembrie se reprogramează în data de 18 decembrie la aceeași oră;
Spectacolul LA GRANDE MAGIA din 15 decembrie se suspendă.
Spectatorii se pot adresa la casele de bilete, respectiv eventim.
Pentru informații suplimentare vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0735-835.675.

MĂSCĂRICIUL după A.P. Cehov

**: Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs

Regia: Horaţiu Mălăele
Decorul: Nina Brumuşilă
Costumele: Adriana Popa
Muzica: George Marcu

Fotografii de Cosmin Ardeleanu.

Dramatizarea şi adaptarea scenică: Niculae Urs şi Horaţiu Mălăele

Ileana Lucaciu: Actorii sunt cuceritori şi prin măiestria jocului lor ţin sala ** respiraţia tăiată de emoţie. Rar la un spectacol se poate simţi liniştea tensionată a sălii în care publicul ascultă atent replica, dar şi izbucnirea aplauzelor spontane la scenă deschisă, pentru a răsplăti unele secvenţe. Maeştrii acestei performanţe sunt Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs.

Mircea Ghiţulescu: O istorie ilustrată a teatrului sau o istorie a stilurilor artei actorului, aflată mereu pe acea margine imperceptibilă (pe care Horaţiu Mălăele ştie atât de bine să o pipăie) dintre tragedie şi parodia ei, dintre comedie şi caricatura ei, dintre geniu şi cabotin. Sunt numeroase teorii asupra teatrului care se întâlnesc, se exclud şi se completează în această fulgerătoare trecere a lui Mălăele prin marile roluri ale teatrului universal.

Marina Constantinescu: Minunat fiecare, minunaţi ca parteneri unul pentru celălalt, Horaţiu Mălăele -într-o ipostază a vulnerabilităţii artistice mai puţin cunoscută - şi Niculae Urs - care **** un rol de o mare delicateţe şi sensibilitate - Actorul şi Sufleorul, Svetlovidov şi Nikita Ivanîci privesc înapoi când ** mânie, când ** mândrie, când ** melancolie. [...]
...se joacă mici scene, bijuterii teatrale, se schimbă replici, lumini, registre poetice, stilistice, se bârfeşte, se bea, se oftează. Fragmente, scene mici, pasaje din monologuri celebre. Din roluri jucate sau doar visate, dorite. Ironie, autoironie, poante, ludic, râsu' - plânsu', iritare, gesturi de artişti, gesturi de beţivi, nostalgie, sentimentul devastator al inutilităţii ca artist şi om, iluzia că fără Svetlovidovi teatrul moare. Dispare. O iluzie însă, fără de care actorul nu se poate sui pe scenă.

Cristina Modreanu: Spectacolul semnat de Horaţiu Mălăele este un omagiu adus actorului şi artei sale, chiar dacă (sau poate tocmai pentru că) se bazează pe sublinierea derizoriului implicat de condiţia acestuia. Măscăriciul, aşa *** îl vede Mălăele prin lentila lui Cehov, este prototipul artistului dedicat, care şi-a aruncat în aer viaţa personală pentru a da ce e mai bun în el scenei.